Nap mint nap termelünk hulladékot, ami megérdemli a komposztálást, és kár kidobni egyből a kukába. Bár a komposztálás ellenőrzött, mégis természetes folyamat, és érdemes részt venni benne. Könnyítsük meg a kosarat és szerezzünk be egy olyan terméket, aminek a további felhasználása is megvan.
Kezdjük néhány száraz, de szükséges ténnyel a komposztálásról. Tehát először is, mi az. Egyszerűen fogalmazva, ez egy biológiai módszer, amely a biológiai hulladékot komposzttá, vagyis humuszsá alakítja, ami alapvetően a talaj legtermékenyebb, műtrágyázáshoz használt anyagokban gazdag része.
A komposztban a megfelelő és egészséges környezet megőrzése érdekében betartjuk a minél változatosabb anyagösszetétel, az optimális páratartalom és a megfelelő levegő alapszabályát. Nedvesen szárazon, porózusan sűrűn, "zölddel barnán" teszünk a komposztba. Mindent jól össze kell keverni. A "barna zölddel" jelentése széntartalmú és nitrogéntartalmú, és ennek kiegyensúlyozott arányban kell lennie. Minél idősebb, sötétebb és fásabb az anyag, annál több szenet tartalmaz. Éppen ellenkezőleg, a frissebb, lédúsabb és zöldebb több nitrogént tartalmaz. Magát a füvet például nem lehet komposztálni, mivel a komposzt ilyenkor rothad és szaga van. Ezért a füvet keverjük össze más anyaggal, például aprított ágakkal, forgácsokkal vagy faforgácsokkal.
Legyünk konkrétabbak. A komposztba kerülő nyersanyagokban 30:1 arányban szénnek és nitrogénnek kell lennie, az alábbi táblázatban bemutatjuk, hogyan jelenik meg bennük ez a két elem.
Magas széntartalmú zöld alapanyag | C (szén): N (nitrogén) |
---|---|
fűnyírás | 20:1 |
ételmaradékok | 20:1 |
zöldséghéjak | 25:1 |
gyom | 30:1 |
Barna színű, magas nitrogéntartalmú alapanyag |
C (szén): N (nitrogén) |
gyümölcs | 35:1 |
levelek | 50:1 |
faipari | 200:1 |
fűrészpor | 325:1 |
karton, kemény papír | 350:1 |
A megfelelően kialakított komposzt két napon belül 50 °C feletti hőmérsékletre kezd felmelegedni. Ez a forró fázis több naptól hetekig tart, és ezalatt a komposztot fertőtlenítik, azaz elpusztulnak a gyommagvak és a betegségcsírák. Laikus kifejezéssel élve ez a tisztítási szakasz elengedhetetlen ahhoz, hogy a keletkező talaj kiegyensúlyozott összetételű és egészséges legyen. A friss komposzt 2-6 hónap alatt nyerhető, érlelése 6-12 hónap alatt. Ezt követően használhatjuk otthoni virágokon, zöldségágyásokon, kertek pázsitján. Minden növényhez alkalmas.
Ha kertes házban élünk, akkor a legjobb feltételekkel rendelkezünk a komposztáláshoz. A kertben kényelmesen tudjuk hasznosítani a kerttakarításból és a konyhából származó maradékokat. Tavasszal és ősszel is kiválóan trágyázható komposzttal. De vigyázz, a komposzt nem helyettesíti az aljzatot, így a komposztföld nem használható külön, például virágcserépben. Az egészséges életmód szenvedélyes hívei ma már akár lakásukban vagy erkélyükön is komposztálhatnak.
#galéria;2-4;Ne aggódj a komposztálás miatt#
A komposztálás szó szerint örömteli része a konyhai hulladékok felhasználása. Minden jó háziasszony tudja, milyen hihetetlen mennyiségű maradékot termel a konyhából. Komposztálásával helyet takarít meg a kukában, és hasznossá is varázsolja őket. A komposzt ezért minden növényi maradványt tartalmaz; gyümölcs, zöldség, tojáshéj, maradék kenyér vagy péksütemény, teászacskó, tojásos doboz, még étolaj is, de csak kis mennyiségben és például szalvétába áztatva. A bomlási folyamatok támogatására még az élesztőt tartalmazó régi sör hozzáadása is kívánatos. Most kapaszkodj, a régi paplanokat is komposztálhatod. A tollakat össze kell keverni a konyhai törmelékkel, és az anyagot, ha pamutból van, fel kell vágni, de a komposztálás során még ilyen csodák is történnek.
Ismerünk olyan vásárlót, aki a nem éppen való dolgokat a figyelemelterelésből a komposztba teszi. És az eredmény? Az igazság az, hogy nem igazán termel sok termékeny humuszt, de a komposzt még félig üres. Más szóval, a felében benne van a „fenntartottság”. Ez valójában egy ilyen ökológiai formája a biohulladék ártalmatlanításának a keletkező talaj nélkül. Ezt azonban határozottan nem bátorítjuk. Mindig jobb, ha betartod a komposztálás szabályait. A jobb tájékozódás érdekében pedig csatolunk egy táblázatot a komposztálási folyamathoz megfelelő és nem megfelelő alapanyagokról.
Alkalmas alapanyagok | Nem megfelelő alapanyagok |
---|---|
fű, levelek, szalma, ágak darabjai | csontok, húsdarabok, zsír |
gyümölcs, zöldség maradványai | vegyileg kezelt ételmaradékok |
kávé, tea | betegségek által megtámadott növények |
tojáshéjak | trópusi gyümölcs héja, magja |
forgács, fűrészpor, forgács, kéreg | tejtermékek |
fa kőris | műanyagok, fémek, üvegek, kövek |
újságpapír, karton, papírtörlő | magazinok, színes nyomtatott papír |
Ami magát a komposztálót illeti, a piacon találhatunk műanyagot, fát, alumíniumot, házi vermikomposztálót és még sok mást különféle kiegészítő funkciókkal. Választhat, vagy akár saját maga is elkészítheti. Kissé csábító az is, hogy Csehországban több éve zajlik az úgynevezett Miss Kompost, a legszebb komposztáló verseny.
Mint látható, a komposztálással nemcsak hasznos, hanem kreatív és szórakoztató tevékenységre is van lehetőség. Megkönnyíti munkáját a maradványok ártalmatlanításával, és valami újat fedez fel a természet működésében.
Ha tanácsra van szüksége a megfelelő komposztáló edény kiválasztásához, tekintse meg Hogyan válasszuk ki a megfelelő komposztálót című cikkünket.
BUILDEX GROUP s.r.o.
Landereva 8
811 09 Pozsony
Szlovák Köztársaság
Azonosító szám: 05362431 ÁFA szám: CZ05362431 Adatdoboz: w7vv7b
tartozékokat keres a kosarában lévő termékekhez?
Ebben a menüben érhető el.
Hozzon létre Buildex fiókot, első rendelésre 1500 Ft-ot adunk és aktiváljuk további előnyök.
Mi, az BUILDEX GROUP s.r.o., azonosítószám: 5362431, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
A legkényelmesebb, személyre szabott megtekintés. A sütiknek köszönhetően ezt meg tudjuk oldani. A kosár megjegyzi a vásárlást, nem kell bosszantó adatokat megadnia kijelentkezés nélkül, és csak a releváns tartalom jelenik meg. Az, hogy mit oszt meg velünk, teljesen Önön múlik, de minden maximális biztonságban lesz.
Az oldal megfelelő működéséhez szükséges adatok, amelyeket mindig engedélyezni kell.
Segítenek megérteni, hogy mi érdekelheti Önt, mi alapján tekinti meg oldalunkat, mi nem működik számunkra az oldalon stb.
Lehetővé teszik számunkra, hogy releváns tartalmakat mutassunk meg az Ön által nálunk meglátogatott termékek, cikkek és oldalak alapján.
Nekik köszönhetően a hirdetési szpotjainkon és más hálózatokon azt fogja látni, ami érdekli Önt, nem pedig az oda nem illő, véletlenszerű kampányokat.
Vita
Tegyen fel egy kérdéstElrejt